Què és la reserva marina?
Una Reserva Natural Marina garanteix la protecció i la diversitat, no només de les espècies animals i vegetals, sinó també del medi natural on viuen aquestes.
Els objectius de la Reserva Natural Marina
Té quatre objectius molt concrets:
• Conservar els hàbitats originals i la seva diversitat específica.
• Controlar les activitats humanes per tal que la freqüentació del lloc sigui compatible amb els objectius de conservació del patrimoni.
• Afavorir l’efecte “Reserva” mitjançant la implementació de mesures de protecció a l’exterior del lloc.
• Tenir un interès pedagògic i cultural per sensibilitzar el públic.
Una Reserva de la vida
S’han descrit més de 1.200 espècies animals i unes 500 espècies vegetals a la Reserva Natural Marina de Cervera-Banyuls. D’aquestes espècies, 49 presenten un estat de protecció de conformitat amb un text reglamentari d’abast nacional, europeu o internacional, de les quals podem destacar la posidònia, el corall vermell, la gran nacra, la cigala del mediterrani (crustaci) i el dofí mular. Altres espècies, totes elles igualment excepcionals i la població de les quals s’ha reduït considerablement, repoblen a partir d’ara els fons de la Reserva: neros, escorballs, déntols, morrudes, mòlleres i llagostes. En plena aigua, és freqüent que passin grans depredadors com, per exemple, bonítols, círvies, barracudes o palomides.
Com és la Reserva Marina de Cervera-Banyuls?
A la vora de la costa rocosa dels Pirineus Orientals, la Reserva Natural Marina de Cervera-Banyuls ocupa 650 hectàrees de mar i s’estén per 7 quilòmetres de costa fins a 1 milla i mitja mar endins.
La Reserva Marina inclou diferents parts:
– La zona de protecció parcial (ZPP), on activitats humanes com la pesca estan regulades i d’altres, com la caça submarina, prohibides. Aquesta zona està delimitada en el mar per dues grans balises grogues, comença a l’illa grossa a Banyuls de la Marenda i acaba al cap de Peirafita.
– La zona de protecció reforçada (ZPR), on qualsevol extracció, immersió o ancoratge està prohibit, tret d’aquells que siguin inherents al desenvolupament d’estudis científics autoritzats pel Comitè Consultiu de la Reserva. Aquesta zona es materialitza en terra i en mar per mitjà de balises grogues.
– Les dues zones d’ancoratge organitzades al Cap de l’Abella i l’Ansa de Peirafita.
– El sender submarí (obert juliol i agost) a la platja de Peirafita.
Descobrir el sender submarí
Situat al punt de partida de la platja de Peirafita en una badia resguardada, el sender submarí es pot visitar nadant per la superfície i equipat amb ulleres, tub i peus d’ànec (el que també anomenem immersió lleugera o snorkeling) Al llarg d’un recorregut abalisat, i en no gaire metres d’aigua, explorareu els fons rocosos per descobrir la bellesa de la vida submarina.